gult hav

Ryps, eller rybs som det heter (men ingen säger) är ju bland det finaste på sommaren. När jag var hemma under veckoslutet passade jag på att ta några somriga bilder innan de blommat ut. De här kommer jag att stirra på i vinter för att värma min själ.

Rybs - Brassica rapa: är en ettårig oljeväxt, nära släkt med raps. Rybs är något härdigare än rapsen.

Victoria
24.07.2017 kl. 22:04

loppisfyndet man bara vågar drömma om

Det är flera evigheter sen jag gick på loppis, eller ja det är väl en grov överdrift. För några veckor sen var jag på Manhattan i Åbo och hittade faktiskt ett kamerastativ. Det kostade 15 euro och saknade en viktig del, men som tur har man en handyman som har för mycket dötid på arbetet. N fixade det utan problem och nu har jag ett fullt fungerande stativ.

MEN. I dag gick jag och mamma på loppis i Borgå (förlåt Åbo, men dina loppisar kommer inte ens i närheten av Borgås) och jag fyndade igen! Jag stod diskret och dreglade över en analog kamera i ett vitrinskåp (ni vet, DÅ är det dyra saker), så diskret att butiksbiträdet kom fram och sade:

"Vårt etbjudande på -50 procent gäller alla produkter, också kameran."

Jag höll på att få hjärtsnörp. 40 euro för en analog kamera med två objektiv och två blixtar? Jag blev så till mig att jag inte visste vad jag skulle säga. Men nu är jag en stolt ägare av en Minolta XG-1!

Inpackad på en röd sammetsbädd ligger mitt nya underverk, min nya bebis.

Jag har ännu ingen aning om den fungerar, försäljaren i loppiset/secondhandbutiken sa att den kom in som fungerande så vi får hålla tummarna. Får ta en tur till Kameraboden nästa vecka och få en diagnos. 

Efter lite detektivarbete (läs: effektiv googling) kom jag fram till att den måste vara tillverkad någon gång mellan 1977-1981. Modellen tillverkades mellan 1977-1984, men 1981 böt Minolta sin logo, och min kamera har tydligen den äldre versionen. Är inte helt säker för olika sidor hade olika årtal, men uppskattningsvis är den kring 30 år. Wow.

Nu kan jag väl klassas som en riktig kameranörd då. För tillfället har jag min pensionerade Canon, min fullt arbetande Fuji, polariodkameran och nu min Minolta. Var ska det sluta.

Victoria
22.07.2017 kl. 18:32

Provinssi 2017

Som om inte det räckte med Tinderbox så var vi på Provinssi förra veckan. Och den här veckan ska jag jobba som reporter på Ruisrock. Från att aldrig har varit på festival tidigare har jag snart varit på tre festivaler tre veckor i rad. Huhhu. Nåja, några bilder från Provinssi är väl på sin plats.

På festivalområdet fanns ett "plasthav" för att visualisera hur det kommer att se ut i våra hav om vi fortsätter att skräpa ned. Ganska powerful budskap, samtidigt lite coolt.

Två trogna fans väntar på kvällens bästa spelning. (Gissa vems...)

Två trogna fans lyckas komma längst fram till stängslet mitt under spelningen. YAAS!

En superglad jag efter en skitbra show. Totally worth every penny.

"I stepped on a lego!"

Skulle ta en bild men blev photobombad av min pojkvän. Najs.

"Ta en bild av svanarna där borta!" sa han. Jag tog en bild av oss istället.

Sen tog jag också en bild på svanarna. En fotograf ska väl lyda order.

Jag har ännu inte hunnit gå igenom mina bilder jag tog av The Killers på Provinssi, men någon gång ska jag väl få tid för det och då kommer de upp på bloggen. Stay tuned and stay cool.

Victoria
06.07.2017 kl. 20:24

blomsterängen

Min morbror hade 60-årskalas i dag och jag hade på mig min mommos klänning som hon hade när hon var ung. På väg till kalaset tog jag en genväg över ängen och stannade till för att njuta av stunden.

Jag älskar att vara hemma, att kunna gå över åkrar och nyslagna ängar och plocka blommor var jag vill. Rofyllt och tryggt är två ord som beskriver känslan. På den här ängen har jag gått så länge jag kan minnas, om det sen har varit för att gå till mommo och offa eller min morbror och mina kusiner. Med brunbrända ben har jag sprungit så att gräset har piskat mig och fastnat mellan tårna, eller att höet har prasslat under mina steg.

Nu har mommo flyttat bort och huset står tomt och det är flera år sedan min kusin flyttade till stan. Jag flyttade också, till Åbo. Men vi kommer alla tillbaka hit. Min kusin är redan på väg och jag har också en dag tänkt flytta tillbaka, jag har egentligen aldrig lämnat. Även de som aldrig kommer att komma tillbaka finns här, jag känner det där jag går på ängen.

Victoria
01.07.2017 kl. 21:55

16:11-16:11 - ett dygn

16:11 29.6.2017: Jag sitter på tåget till Seinäjoki och laddar upp inför Provinssi med att lyssna på The Killers bästa låtar. Sjukt glad och förväntansfull, men också en aning nervös. Kommer vi att få bra platser? Kommer jag att få några bra bilder? Kommer The Killers att leverera? (Okej, dum fråga, svaret är ja, alltid ja.)

16:11 30.6.2017: Efter max fyra timmars sammanhängande sömn är vi på väg till Borgå. Med rufsigt hår efter slummrande på tåget och med lite mascara kvar på ögonfransarna känner jag mig lugn och nöjd. Det är exakt ett dygn sedan som jag satt på tåget till Seinäjoki, men det känns som en vecka. 

Victoria
30.06.2017 kl. 20:03

Tinderbox 2017 (bättre än Tinder)

Efter många om och men (på grund av det här) kom jag och N fram till Tinderbox, festivalen i Odense.

Festivalområdet var sjukt mysigt! Mitt i en skogsglänta hade de byggt upp ett rum med bord och bardiskar med fina lampor och vimplar. Jag vill någon gång ordna fest med trädkronor som tak.

Men vi var ju där för att se the one and only The Killers. Lyckades komma ända fram till staketet!!!!! *fangirling* Förra (och första) gången jag såg Brandon Flowers hamnade jag en rad bakom de som stod vid stängslet. Det störde mig så otroligt, jag var ju sååå nära men ändå inte riktigt där. Nu, så.

Iiiiik, så nervöst!

My hero <3 Jag bara älskar hur bra både The Killers och Brandon Flowers är live. Showen avslutades med ett konfettiregn och jag kunde inte ha varit gladare än jag var i den stunden. See you soon, Brandon and the boys.
Victoria
28.06.2017 kl. 18:20

en midsommar i Köpenhamn

I hela mitt liv har jag firat midsommaren i Finland, men i år blev det ändring på det. Jag och N åkte till Danmark på festival för att se The Killers och stannade i Köpenhamn en extra natt. Jag hade inte min kamera med eftersom man inte kunde ta med den in på festivalområdet och jag inte ville lämna den på hotellet. Vi visste inte ens säkert som vi skulle hinna checka in innan vi åkte iväg till festivalen, så jag lämnade kameran hemma. Men ganska bra mobilbilder blev det, jag tycker det är roligt att tvingas tänka lite annorlunda än om man skulle ta bilder med kameran.

På fredagen, dagen efter festivalen (som jag kommer att skriva ett skilt inlägg om) gick vi omkring i Köpenhamn. Enligt stegräknaren på telefonen blev det ungefär 21 kilometer den dagen. Vågar inte erkänna hur mycket mitt dagliga genomsnitt steg på grund av de här två dagarna...

Jordgubbar var såklart ett måste! Vi köpte en ask och åt upp dem under ett träd på en bänk vid Den lille havfrue. Orsaken till att vi stannade på bänken var att vi sökte skydd från regnet. #nordiskmidsommar

Som om det inte räckte med regn så började det blåsa också. Men det var varmt i alla fall, så något positivt med vädret ändå.

Inga midsommarrosor, men nog rosor på midsommaren.

Duktiga turister som vi var besökte vi också Tivoli. Jag har varit där en gång tidigare, men jag var ganska så liten så jag har inget klart minne av det.

I Danmark firar man inte midsommar på samma sätt som här i Finland, men midsommarbrasa brukar höra till traditionen. Där brukar man tydligen bränna häxliknande figurer för att jaga bort häxor (tack Google).

Tivoli var så fint på kvällen/natten! Även om vi inte fick uppleva lika ljus midsommarnatt som hemma i Finland så var det inte så tokigt med färggranna lampor som lös upp natten.

Victoria
25.06.2017 kl. 21:55

En 21-åring som trodde hon hade läget under kontroll, men det visade sig att hon egentligen inte har en aning om vad hon håller på med. 

 

"...the internet is not good for you"

- Scully

 

 

Här blandas dåliga mobilbilder med analoga fotografier och digitala stillbilder.

Här samsas halvtänkta tankar med fullständiga texter och pretentiösa rubriker.