saker att göra då man inte får sömn

Under de senaste veckorna har jag inte kunnat få sömn förrän två-tiden på natten. Hur jag än vrider och vänder mig och mindfullnessar så kan jag bara inte få sömn. Pliktskyldigt försöker jag stiga upp varje morgon klockan nio, men då jag inte har places to be så somnar jag om efter att mina tiotals alarm har klingat ut. Sen vaknar jag med ett ryck och upptäcker att klockan är halv ett på eftermiddagen och känner ett sting av ångest då "hela dagen" har gått förbi. 

Så istället för att ligga och ha ångest för att jag inte kan somna så tänker jag härmed presentera en lista på saker att göra då man inte får sömn. Istället för att ha ångest. 

 blogga (obviously)
 kontrollera att pojkvännen andas och därmed lever
 planera något som gör att du på morgonen kommer att ifrågasätta ditt omdöme efter klockan 12 på natten
 planera något som på morgonen får dig att ifrågasätta varför du inte alltid gör livsviktiga beslut efter klockan 12 på natten

 svara på mejl 
 läs en bok
 lyssna på musik eller en podcast som får dig att känna dig rofylld
 drick en kopp te (utan koffein)

 googla "koffein te" och inse att koffein i te inte heter koffein, utan tein
 redigera bilder som får dig att undra varför du aldrig har skaffat ett tumblrkonto (bildbevis nedan)

Egentligen kan du göra vad som helst. Natten är ung! Erövra den, äg den. Sen kan du sova.

Victoria
Publicerad igår kl. 02:12

#metoo

"Jag också." Sociala medier har i dag svämmat över av orden "Me too". Alla dessa personer som råkat ut för sexuella trakasserier av olika slag. Jag också.

Jag vill påstå att jag har kommit lindrigt undan. Bara ett fåtal händer som utan min tillåtelse tagit på min kropp, bara några obehagliga situationer där ett nej inte har gått hem. Och det är just här problemet ligger.

De här obehagliga händelserna förminskas, man intalar sig att det kanske inte var så farligt, det hände ju inget värre? Man kanske blir arg på sig själv för att man lät det hända, utan att man gjorde något åt saken. Men i dag vet vi, vi är i alla fall inte ensamma.

Jag vet inte hur många av mina facebookvänner som i dag har postat inlägg med hashtaggen metoo. Väldigt många. För många. Och antalen inlägg växer hela tiden. Det är så sorligt att se, men samtidigt en befrielse. Vi tiger inte längre, och jag hoppas att vi aldrig ska göra det igen. För om vi talar om det, då kan vi inte stoppas.

Victoria
Publicerad 16.10.2017 kl. 23:13

some kind of love till ett album som är så mycket mer än bara ett album

Höstens höjdpunkt, det jag har gått och väntat på i flera år, The Killers nya album är ute. Fredagen den 22 september dök det upp i butikerna, och jag marscherade direkt och köpte albumet.

Och jag älskar det. Jagälskarjagälskarjagälskar det så jävla mycket, mer än jag nånsin har älskat ett album förut. Dessutom kom det vid just rätt tidpunkt, känslorna som förmedlas kunde inte passa bättre med min sinnesstämning den här hösten.

Och låtarna. De är alla guldkorn i ett större sammanhang. De är så fina, så spot-on. Första gången jag hörde Life to come i enrum började jag gråta. Jag gråter, för första gången på länge, och det känns lite bättre, som att jag blir lite lättare.

Och bäst av allt. Låtarna förmedlar hopp. En dag, även om det kan vara en lång väg dit, kommer allt att vara bra.

 

 

Victoria
Publicerad 09.10.2017 kl. 12:31

våra namn, förevigade mellan astras pärmar

Förra veckan landade det nyaste numret av Astra på hallgolvet. Extra roligt den här gången eftersom jag, Andrea och Adrienne har medverkat med en gemensam kolumn! Läs, om ni vågar, det vågar inte jag då det var bland de mest förvirrande saker jag varit med om, att skriva tillsammans alltså. I alla fall fick jag mersmak, så det var knappast sista gången jag kommer att se mitt namn i print mellan Astras pärmar.

Jag och Andrea passade på att gå på Astras releasefest tidigare i veckan. Vi har nästan inga föreläsningar i den här perioden så det kändes skönt att på gå på någonting som liknar våra seminarium. Då temat var utbildning ur ett feministiskt perspektiv var det ju inte heller så illa.

PS. Läs Astra. Over and out.

Victoria
Publicerad 30.09.2017 kl. 21:04

det som lurar i vassen

Victoria
Publicerad 29.09.2017 kl. 21:33

en sommar, en bucket list

Jag märkte att jag för några år sedan började skriva listor på vad jag ville få ut av sommaren, för att tagga sommar liksom. När jag tänker tillbaka på tidigare listor har de i princip sett likadana ut år efter år, med några små variationer. Årets lista såg ut så här. (Det är inga världsomvälvande punkter direkt, det handlar mer om att göra sånt jag inte hinner med under året.)

 Festivaler!!!
 Sy ett eget plagg
 Läsa böcker
 Blogga/skriva
 Bo på sommarstugan (ett veckoslut)
 Gör någonting roligt med N i augusti

Jag måste säga att jag är förvånad över hur mycket jag har lyckats med, trots sommarjobb och två månaders vistelse i Åbo. I slutet av maj var jag tröstlöst besviken över att tvingas sitta instängd i en lägenhet under de vackraste månaderna på året istället för att vara ute på landet, men på något sätt lyckades jag göra sommaren 2017 till en riktigt bra sommar, trots allt.

Festivaler!!!
Mm, ja det lyckades jag ju med! På tre veckor besökte jag tre festivaler i två olika länder. Huhhu. Kan läsas mer om härhär och här.

Sy ett eget plagg
Även om det inte var riktigt det jag hade tänkt, så sydde jag om ett par svarta jeans till en kjol i augusti. När jag skrev listan hade jag väl tänkt sy någonting eget från scratch, men en kjol av ett par jeans är väl inte så dumt. Här har jag på mig kjolen.

Läsa böcker
Någon bokmal har jag inte hunnit bli under sommaren, men jag har ändå läst tillräckligt för att jag ska vara nöjd och kunna kryssa för den här punkten. Här och här är de läsupplevelser jag bloggat om.

Blogga/skriva
Jaa, hur bloggandet har gått kan man ju se på mitt arkiv. Riktigt bra, enligt mig. Jag har skrivit om sånt som jag tycker om, och har haft somriga bilder att pryda inläggen med. Huu, för hösten och vintern, hur ska jag lyckas få fina bilder till bloggen när det är mörkt nästan konstant?
Skrivadet i allmänhet är väl inget att skryta med, jag har öppnat något dokument på datorn nu och då och skrivit när andan fallit på, men inga romaner den här sommaren heller. På jobbet har jag förstås skrivit, till lust och leda.

Bo på sommarstugan
Punkten jag aldrig lyckas med, och fortfarande inte har klarat av. Visst har jag vistats på sommarstugan, det är det lätt att göra när man bor bara några kilometer i från. Där har vi också orsaken till varför jag aldrig har bott där, det är för nära hem. Alla bekvämligheter hemma lockar, men samtidigt är det lyx att få åka ut och ta ett dopp då det är fint väder, ligga i solen medan man torkar för att sedan åka hem igen till rinnade vatten och en ordentlig säng.

Gör någonting roligt med N i augusti
När jag skrev punkten hade jag tänkt mig någon liten utflykt, kanske en snabbvisit till Tallinn eller någonstans i Finland. Det blev inte av, men jag tycker vi hade roligt ändå. Vi åkte och simmade, umgicks med kompisar, jobbade tillsammans i garaget, besökte släktingar osv osv. 

Summan av kardemumman, 5/6 punker har jag klarat av den här sommaren, om man räknar optimistiskt. Inte så illa, verkligen inte. Nu kan jag med gott samvete lämna sommaren bakom mig med vetskapen att jag har tagit ut allt jag kunnat (och mycket mer).

Victoria
Publicerad 18.09.2017 kl. 14:14

tillbaka till studie(livet)

Jag är tillbaka i Åbo. Det känns en aning surrealistiskt. Sedan maj har jag inte rört mig i akademikvarteren, och nu när jag har kommit tillbaka var allt som förut. Både konstigt och en lättnad. 

Allt annat med studielivet verkar rasa samman, kurser inhiberas och flyttas fram och mitt i allt kaos står lilla jag. Så småningom börjar jag väl få allting att löpa och passa in, men ändå finns det en osäkerhet där. 

En natt kunde jag inte somna, så jag tassade in i köket med datorn och ett par hörlurar. Där satt jag på trasmattan på trägolvet och försökte finna ro med lite lugn musik. Vet inte om jag kom fram till något önskat resultat, men det var mysigt för stunden. Tills jag skrapade upp en gammal sårskårpa på smalbenet som började blöda.

Det är väl så (studie)livet är.

 
Victoria
Publicerad 16.09.2017 kl. 22:46